Jojobaodling upphittad!


January 28, 2015

obesk-CF119051
En av mina närmaste vänner här på ön är Ines Lommatzsch, hon är landskapsarkitekt och fröexpert. Ines är född och uppvuxen bakom järnridån i det forna Östtyskland.

För åtta år sedan kom hon till Pantelleria med avsikten att studera fenomenet Giardino Panteschi. Efter att ha sovit sin första natt i en antik dammusi bestämde hon sig för att flytta hit. Förförd av det dramatiska landskapet och Pantelleras skönhet tog hon ett instinktivt beslut att förändra sitt liv.

Ines och jag brukar kuska runt i hennes lilla gröna fiatpanda tidiga morgnar och upptäcka Pantellerias gömda skatter. Ines är en av de få människor här på ön som jag kommunicerar på engelska med, så det är väldigt skönt för mej att då och då vila språkhjärnan. Italiensk/Pantescho är något jag kämpar med. Ines är också väldigt intresserad av eteriska oljor och destillerar diverse plantor som man kan utvinna olja ur. Hon använder oljorna till matlagning, som medicin och sedan gör hon krämer av dem. Riktigt bra krämer är det och allt är dessutom ätbart. Vi brukar kalla dem för skin food.

Ines och jag hade en längre tid hört ryktas om att det skulle finnas en övergiven jojobaodling, som en pilot för många år sedan planterat på ön. Han flög sitt egna plan och tanken var att han skulle använda jojobaoljan till sin flygmotor. Tyvärr finns han inte längre kvar på Pantelleria och vi har heller inte hittat någon annan som vet någonting om den här odlingen. Vi visste heller inte om det skulle finnas något kvar av den, så det har varit svårt att veta vad vi skulle leta efter. Så en dag nu i höstas när vi var ute och kajkade runt i ett annat ärende så ramlar vi bokstavligen över ett fält med 100 jojobaträd. De var runt 30 år gamla och vildvuxna men fullt friska och välmående och med mängder av jojobanötter.

Ines brukar köpa in ekologisk jojobaolja som en av ingredienserna i sina krämer, men nu så kan hon göra sin egen olja. Hon kallpressar ut oljan. Den har extremt lång hållbarhet och är antibakteriell . Jojobaoljan hjälper till både vid underproduktion och överproduktion av hudfett, så därför funkar den bra på både torr och fet hy, vilket är ovanligt. Det betyder att den vårdar rynkig, grov och åldrad hy och fungerar utmärkt på psoriasis och kliande eksem. Den motverkar också acne och vårdar hy som producerar för mycket hudfett.

Den här ön bjuder ständigt på nya överraskningar och nu försöker vi hitta den mystiske piloten för att höra om han vill sälja sin jojobaodling till Ines, så hon kan utöka sin produktion. Detektivarbetet forsätter.

atobesk-CF118806obesk-CF118986 1obesk-CF118832obesk-CF118965 1obesk-CF119112obesk-CF119174



 

 

 

 

Tagged with:

Leave a Reply